Jak znaleźć najlepszą restaurację będąc w podróży?
Niezależnie od tego, czy jesteś na modnej wyspie, w górskiej okolicy, odwiedzasz Wenecję, zwiedzasz Tajlandię, na wakacjach wszyscy jesteśmy trochę zagubieni, zwłaszcza jeśli podróżujemy w grupie i w obcym kraju. Znalezienie dobrej restauracji w bardziej turystycznych miejscach nie będzie łatwe, ale nie jest też niemożliwe. Oprócz zebrania pewnych informacji z wyprzedzeniem, te proste wskazówki mogą pomóc.
- To, że lokal jest pełny nie oznacza, że jest dobry… ale jest to jakaś wskazówka. Restauracja, która jest wypełniona po brzegi wskazuje 2 rzeczy: albo jest dobra, albo jest tania. Albo jedno i drugie, choć cena i jakość rzadko idą w parze. Prawdopodobnie będzie tłoczno, ponieważ cena jest dobra, ale jakość jedzenia nie jest tym, czego szukasz. Aby mieć pewność, trzeba będzie przyjrzeć się potrawom i sprawdzić, czy przypadną one do gustu.
- Jeśli w lokalu jedzą tylko turyści to ły znak. Jeśli jesteś w turystycznej okolicy, spróbuj dowiedzieć się, gdzie jedzą miejscowi. Restauracje, do których chodzą miejscowi, prawdopodobnie oferują lepszą jakość i lepsze ceny. Mogą nie być w najbardziej ruchliwym miejscu i mogą nie być najpiękniejsze, ale masz dużą szansę, że będzie smacznie i będą oferować ciekawe lokalne specjały.
- Zatrzymaj się na chwilę i przyjrzyj się czystości miejsca: sprawdź podłogę, meble, szklanki, przejdź do łazienki, a jeśli widzisz kuchnię lub bar, zobacz, czy wszystko jest uporządkowane i czyste. Jeśli lokal nie wzbudza zaufania, lepiej odejść i poszukać innego miejsca. Jeśli jesteś w Azji, Afryce lub części Ameryki Południowej, pamiętaj, że standardy higieny nie są takie same jak w Europie, Stanach Zjednoczonych itp.
- Zapach nie zwodzi. Jeśli restauracja ma dobry aromat i po wejściu do niej zapach jest przyjemny, to masz niemal pewność, że kuchnia jest dobra. Z drugiej strony unikaj miejsc, w których pachnie smażonym olejem (zapach smażonego jedzenia), wilgocią i innymi nieprzyjemnymi nutami.
- Menu turystyczne? Nie, dziękuję. Turystyczne menu to wyższe ceny i nieautentyczna kuchnia. Nie ufaj zdjęciom: niestety to, co trafia na stół, nawet nie zbliża się do nich. Najbardziej autentyczne miejsca prawdopodobnie nie mają menu w języku innym niż kraj, który odwiedzasz, więc przyjrzyj się temu, co jedzą przy stolikach wokół ciebie, wybierz to, co lubisz najbardziej i daj znać kelnerowi, co lubisz. Jeśli wybierasz się nad Morze Bałtyckie, to koniecznie sprawdź, co warto tam spróbować: https://jastarnia24.pl/co-warto-sprobowac-nad-morzem